BALJANSKO MORE

18 kolovoz 2014

Baljanski arhipelag po mojem je ukusu najljepša plaža na istarskoj west coast strani Jadrana. Izuzmemo li Kamenjak i Kanegru te samo ušće Mirne, po svojoj ljepoti i egzotici u istu tu kategoriju ubrajam Šan Pol i Kolone, dvije skrivene baljanske plaže. Malo je ljudi nekoć znalo za te bisere-tek lokalni Baljani, ponešto prebjeglih Rovinježa i ,naravno, najbolji poznavatelji Jadrana-Slovenci ;) More na tim plažama je biserno zeleno kao na razglednicama sa Kariba. Poneki škoj razbacan je stotinjak metara od obale, a borova šumica tvori debeli hlad stvoren za lješkarenje. Od zvukovlja se konstantno izmjenjuje filharmonijska kolonija cvrčaka sa rijetkim močvarnim pticama iz obližnjih Paludi. Močvara Paludi nalazi se tik malo dublje u šumi i brojni ornitolozi tamo proučavaju život ptica u idealnim staništima-vodomari, slavuji, drozdovi, čvorci, kosovi, razne selice, pjevice, lugari...povjerujemo li da raj uistinu postoji, prvotno ga zamišljam ne puno drukčijeg od Paludi.
Imate sreće pa mi je mob na kućnoj njezi u t coomu pa nisam mogao aploudati fotke Šan Pola, ali vjerujte mi na riječ...ne samo zato što sam genetski vezan za taj kraj, ali ljepšega mora na zapadnoj obali Istre-nema!
Baljansko je more omeđeno s Brijunima na jugu i sa rovinjskim otočjem na sjeveru. U blizini se naziru prve hridi San Giovannija kojeg Vam i ne bih preporučio jer se na njemu gnijezde i sastanče galebovi. Izrazito agresivni.
Da bi pronašli Šan Pol i Kolone morate izaći iz Bala i potražiti stadion NK Jedinstva Bale. Potom ćete ugledati 1 puteljak i samo hrabro...na pravom ste putu pitaju li Vas na porti kampa kuda ćete kažite da vozite neku robu za beach bar ;)



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.